Friday, March 12, 2010

Save life as...

Cand o sa castig la loz in plic sau o sa dau faliment definitiv, indiferent care din ele, o sa ma apuc desigur de scris ca na, ce-ti mai ramane de facut in situatii de-astea?! Nu cred ca exista o suma suficient de mare de castigat la loto sau un faliment atat de adanc incat sa ma apuc de literatura asa ca o sa scriu probabil filme si/sau bloguri. In fine...
Unu din filmele astea o sa fie un remake la Butterfly effect. Cu unu' care poa sa-si salveze viata. Nu in sensu ca taman ce cade un pian de la etaj si se fereste omu plin de agilitate ci la modu ca poa' sa dea "save" si daca o da de gard cu ceva se intoarce si o ia de unde a salvat. Tare frate! Numai ca evident, daca poti sa dai save ca la jocuri, ai sanse sa te blochezi f repede, ca masinuta la perete, incercand sa faci traseul complet si sa culegi toate ciupercile sau sa impusti toti monstruletii. Daca dimpotriva, te arunci ca disperatu' sa urci de la un nivel la altu, nu mai apuci sa te bucuri de joc si te trezesti ca te-ai infundat la nivelu 87 dar iti lipseste o cheie din nivelu 3. Multi reusesc sa se blocheze intr-o trauma recurenta chiar fara "save life as" tocmai pt ca nu au rabdare sa culeaga suficiente ciuperci. Ar trebui deci sa fie ca la pestisoru de aur, sa ai doar 3 sloturi de save.
E... Cum rahat le alegi?! Adica, de unde stii ca e cazu sa dai save? Azi de ex. am obtinut o intalnire importanta. Dau Ctrl+S? Sau imi pregatesc materialele si "salvez" luni chiar inainte de a intra in prezentare, sa am backup daca ma balbai. Si daca pana luni stau beat si ma trezesc ca nu pot recupera...
De unde stim ca suntem ok si merita retinut momentul? Altfel zis, daca ai putea, pana unde te-ai intoarce in timp? Pana acu' 2 ani cand te-ai certat cu Ileana Cosanzeana? Acu' 5 cand ai pornit firma de imobiliare intre timp falimentara? Acu 15 cand ai ales UNATC in loc de ASE? Acu' 20 cand radeau copii de acneea ta? Ala in butterfly effect zice ca poti sa te dai si cu curu de pamant ca rahatul se intampla. Matematica zice ca greselile se propaga in calcul, implicit ca poate fi gasita eroarea initiala (minuscula probabil). Practica ne invata ca nu exista "save life as" asa ca tre' sa ne rostogolim inainte in bulgarele de zapada al propriilor stangaci. La un hop mai mare se desprind cateva straturi dar partia e lunga si se acumuleaza altele.
De-aia io vin si intreb: "Save live as... WHAT?" Ma duc X ani inapoi si am grija sa nu mai patzesc cele 3 grade de blazare in plus si sa-mi temperez din timp cinismul puerilo-furios. Asa, si?! O sa ma plictisesc (si mai tare) la lectiile de pian, la propriul majorat sau la pornografia bahica din facultate.
O sa ajung cu toate lectiile invatate s-o cunosc pe Ea. Doar ca "toate lectiile invatate" inseamna, nu doar ca in Groundhog Day, ca o sa stiu exact ce sa-i spun ca sa ma futa pana seara, ci ca o sa-i spun direct "Iesi fa afara in pula mea d'aici". Sau mai degraba o sa-i spun "Hai sa trecem peste faza cu 'te iubesc>ti-o trag urat>ma urasti>mi-o tragi urat>ma iubesti>ne uram' si sa trecem direct la a fi cunostinte, aproape amici". Aia ori se blocheaza, iti da o palma si razi ori rade si zice "hai sa ne-o tragem" si iar razi.
E ca si cum te-ai duce sa bei o bere cu un fost coleg de scoala generala. Ala e insurat si merceolog iar tu betiv si drogat. Sau vice-versa. Irelevant. Conversatia se leaga, iti amintesti ca erati cei mai isteti din clasa. La fel e si acum. Intelegi tot ce zice ala, dar nu poti participa. Ai vrea sa-l ajuti cand vrea si el o viata inafara slujbei si rechizitelor scolare iar el ar vrea sa-ti explice ca-n Andries, ca totu-i pe dos, ca e tarziu si tre sa plece, ca te asteapta in weekend la barbeque.
"Pe care o voi considera de-acum o oferta" O oferta ca ce?! La ce draku ne ajuta ca stim amandoi ca Print si cersetor e o poveste pt copii?! Facem schimb de ce? Vrei sa-ti spun ca esti frumos si destept? Iti spun, pe bune, dealtfel chiar cred sincer ca esti frumos si destept si o sa vin la tine la barbeque si o sa ma imbat si o sa vomit in masina ta noua dupa cum cere asumarea rolului social. Tu o sa te certi cu nevasta-ta seara ca m-ai chemat desi stiai ca sunt un betiv drogat si o sa va futeti dupa aia pentru prima oara dupa foarte multa vreme. Mi-am facut treaba, ti-ai primit impulsul necesar sa mergi mai departe, o sa primesti promovarea, o sa ai forta sa-ti duci copii la patinoar si n-o sa-mi ceri banii pe care i-am luat "cu imprumut". E o afacere cinstita dar nu functioneaza daca o pui in cuvinte. Inteleg perfect ce-mi ceri. Ma bag, dealtfel nevasta-ta chiar gateste foarte bine dar trebuie sa fim constienti ca numai in filmele americane am putea sa iesim cu bicicletele ca in scoala generala.
Atunci demult, in scoala generala, ai strigat dupa mine si nu m-a calcat masina. Mi-ai salvat viata sau mi-ai distrus-o? Te-ai responsabilizat in ziua aia si ai ajuns merceolog sau ai devenit zeu? M-ai facut invincibil sau m-ai condamnat la dependenta? Ok. Si-acum? Ce facem? Dam save inainte de barbeque sau inainte de intalnirea de 20 de ani? Sau incercam un exercitiu de inconstienta si ne intoarcem cu totul in scoala generala? Care e diferenta intre generozitate si condescendenta? Care e legatura intre disperare si orgoliu? La care capat al riscului e speranta? Save life. Load file. Reset.
In fine... Cata vreme n-o sa castig la loz in plic sau n-o sa dau cu totul faliment o sa ma rezum desigur la scris ca na, ce altceva poti face in situatii de-astea?!

Monday, March 08, 2010

Daca nu mi-a placut cartea...

Am o masina care face "nino nino nino..." daca pornesti din greseala alarma, face "bip bip bip..." cand vrei sa iesi si uiti farurile aprinse si face "biiip biiip biiip..." cand e ceva nasol gen ulei, lichid de frana, roti lipsa (are si un ecran care afiseaza tot felu' de chestii gen "rear lamp failure" sau "driver door ajar").
Ok, acu intrebarea e urmatoarea: daca face "biiiiiiiiiiiiiiii..." continuu, chiar si daca scoti cheia si o inchizi, inseamna ca am castigat un premiu surpriza de la Chrysler?
(Spre onoarea profesorilor mei de la Universitatea Politehnica Bucuresti, recunosc ca nu prea mi-a placut cartea :D)